Daniela Bulířová

Jak zvládat hádky a nedorozumění?

31. 08. 2017 23:09:24
Je snadné tvářit se, že nás nebolí, když zraňujeme jiné. O poznání hůř zakrýváme bolest, kterou nám způsobují druzí. Proč si lidé vzájemně ubližují?

Proč, když si ve vztahu nerozumíme, útočíme na ta nejslabší partnerova místa?

Kde je hranice, kterou když překročíme, zničíme tím poslední zbytky důvěry budované mnohdy dlouhé měsíce a roky?

Když se cítíme zranění, nemilovaní, odstrčení, kopeme kolem sebe.

Jen málokdo se ve chvíli plné zoufalého smutku a bolesti dokáže stáhnout a podívat se na situaci z pohledu toho druhého. Přitom by se díky tomu předešlo mnoha nedorozuměním a zklamáním.

Někdy je to ta pomyslná poslední kapka, která rozvíří kolotoč nekonečného obviňování, dohadování a osočování. Jindy se nám situace vymkne z rukou jen díky drobnému nedorozumění, špatně zvolenému tónu hlasu nebo jen nedostatku spánku a zvýšené únavě.

Důvodů, proč dochází k neshodám, bychom našli desítky, možná i stovky. Každý z nás zažil situaci, kdy si s někým, na kom mu záleželo, neporozuměl. Situaci, ve které došlo k ošklivé hádce nebo jen zaznělo pár, o to bolestnějších, slov. Snad ublížil někdo nám, nebo jsme naopak ublížili my.

Pokud nám ale na druhém záleží, měli bychom v takových situacích opravdu rychle dospět. Bouřlivá reakce s následnou neochotou podívat se na problém očima druhého často vede k pocitu ukřivděnosti na jedné straně a pocitu nepochopení na té druhé. To jsou dvě neslučitelné emoce. Neslučitelné v případě, že chceme navázat na poklidnou stránku partnerství, přátelství. Zkrátka chceme vztah vrátit zpátky tam, kde byl před tím.

To ale nepůjde. Slova vyřčená v hádce, ať už tiše mezi zuby nebo s patřičnou zvukovou kulisou, nelze vzít zpět a neospravedlní je ani tisíc omluv. Taková slova, mnohdy přesně mířená na citlivá místa, zabolí jako nůž vražený do srdce. Ten, kdo je vyřkl, jich možná lituje. Ten, komu byla určena, si je dlouho přehrává stále dokola jako zaseklou gramofonovou desku.

V životě se bez větších či menších výměn názorů neobejdeme. Nelze se před hádkou schovat do peřin a tvářit se, že se nic neděje. Počkat někde v tichosti v koutě, až se bouře přežene, není dost dobře možné.

Proto je velmi důležité, mít sám v sobě jasno.

Jak moc mi na druhém záleží?

Chci ho mít i nadále ve svém životě?

Je pro mě důležitý?

Chci s ním zůstat v rozepři?

Je pro mě lepší stav, kdy nekomunikujeme?

Pokud díky vlastní analýze dospějeme k tomu, že život s tím druhým pro nás je příjemný, je na čase převzít zodpovědnost za své činy.

Pohádali jsme se a co dál?

Říká se, že moudřejší ustoupí. Dovedete si představit situaci, kdy po hádce přijdete za svým oponentem a sdělíte mu, že moudřejší vždy ustoupí a tak tedy ustupujete? Nejspíš byste si tím zajistili jen další kolo v ringu. A o to přeci nestojíte. Nebo ano?

Není snadné sklopit uši a přijít po hádce nebo nepříjemném nedorozumění za tím druhým a chtít se zase udobřit. Chce to notnou dávku sebekontroly a někdy i odvahy.

Za žádných okolností se nesmíte nechat vyprovokovat k dalšímu ataku. Nezvyšujte hlas, ale pozor si dejte i na ironii, která by mohla být slyšet z vašeho hlasu. Mluvte klidným, rozvážným tónem a sdělte člověku, který proti vám stojí, že si vašeho vztahu, přátelství vážíte mnohem víc, než jen pouhého vítězství ve slovní rozepři. Řekněte mu, jak jste se cítili. Jaké pocity ve vás ta nepříjemná situace vyvolala. Nebojte se popsat i negativní emoce s tím spojené.

Jestliže jste pro druhého člověka stejně důležití, jako je on pro vás, jistě se brzy dozvíte, že i on měl velmi podobné pocity. Je osvobozující vědět, že vám na vašem vztahu záleží. Že nechcete kvůli hádkám zničit přátelství.

Vyčistěte vzduch a domluvte si pravidla, která budete dodržovat ve chvílích, kdy dojde k ostřejší výměně názorů. A ty pak také dodržujte.

Věřte tomu, že budete cítit hrdost. Hrdost za to, že jste dokázali vyřešit nepříjemnou situaci, která ohrožovala váš vztah, vaše přátelství.

Nedorozumění tu budou stále. Výměny názorů ať už mírné nebo takové, kdy vám potečou slzy proudem váš život jen tak neopustí. Můžete se s nimi ale naučit efektivně pracovat a mírnit tak jejich důsledky.

Vždyť jen na vás záleží, jak kvalitní vztahy ve svém životě budete budovat.

Naučte se zvládat krizové situace s nadhledem a váš život nabude nových rozměrů.

Autor: Daniela Bulířová | karma: 6.96 | přečteno: 281 ×
Poslední články autora